niedziela, 25 stycznia 2015

Rodzaje miodów

Rodzaje miodów:

Rodzaje miodów

Miód wielokwiatowy:


Najbardziej znanym, według mnie, jest miód wielokwiatowy, który jest też najłatwiejszy do wyprodukowania. Pszczoły zbierają nektar z wielu roślin miododajnych kwitnących w tym samym czasie. Kiedy widzimy, że nadstawki są pełne, zabieramy je do wirowania. Z mojego doświadczenia wynika, że miód wiosenny jest jasny i łagodny, a następnie miód letni jest już ciemniejszy o intensywnym zapachu i smaku. Jednak to zależy od regionu, w którym znajdują się rośliny miododajne.

Miód rzepakowy:

W stanie płynnym jest koloru słomkowego i szybko krystalizuje. Po krystalizacji jest biały lub lekko kremowy. Jest bardzo dobry na schorzenia wątroby, dlatego warto go stosować przy dolegliwościach dróg żółciowych. Pomaga również na zgagę oraz wrzody.

Miód wrzosowy:

W stanie płynnym jest koloru ciemnobrunatnego i szybko krystalizuje. Po krystalizacji jest pomarańczowy. Ma właściwości antyseptyczne i działa moczopędnie i bakteriobójczo. Jest stosowany przy schorzeniach nerek i kłopotach z prostatą, dlatego najczęściej kupują go mężczyźni.

Miód gryczany:

W stanie płynnym jest od bursztynowego do ciemnobrązowego. Jest stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci oraz przy złamaniach.

Miód akacjowy:

W stanie płynnym jest bezbarwny lub jasno słomkowy, wolno krystalizuje, a po krystalizacji jest jasno słomkowy lub kremowy. Jest bardzo dobry dla dzieci i stosowany w zaburzeniach trawienia, skurczach, zapaleniach żołądka i jelit oraz przy nadmiernej sekrecji soków żołądkowych. Może być stosowany przez cukrzyków z łagodną postacią choroby.

Miód lipowy:

W stanie płynnym jest żółty lub zielonkawożółty. Po krystalizacji jest pomarańczowy lub brunatny. To najlepszy miód na dolegliwości górnych dróg oddechowych, takie jak typowe przeziębienia. Równoważy ciśnienie, działa antybiotycznie i przeciwgorączkowo.

Miód koniczynowy:

W stanie ciekłym ma barwę słomkowo-żółtą, a po krystalizacji - jasnożółtą. Działa uspokajająco, dlatego polecany jest dla osób nerwowych. Jest również stosowany przy leczeniu niedokrwistości.

Miód bławatkowy:

W stanie ciekłym ma barwę złocisto-żółtą. Ma działanie lecznicze w przypadku przewlekłych stanów zapalnych nerek.

Miód malinowy:

W stanie ciekłym ma kolor żółtawy, a po krystalizacji - żółtozłoty. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Jest również stosowany w przypadku nieżytu żołądka i jelit oraz polecany przy leczeniu tych organów. Odżywia i regeneruje organizm oraz wspomaga pracę serca. Ze względu na swoją łagodność i delikatność, jest szczególnie polecany dla dzieci.

Miód nawłociowy:

W stanie ciekłym ma jasnożółtą barwę, a po krystalizacji przypomina konsystencję kremu. Działa moczopędnie, żółciopędnie i przeciwzapalnie. Stosowany jest również w leczeniu chorób układu moczowego, przyrostu prostaty, dróg żółciowych oraz stawów. Polecany jest dla osób z nadciśnieniem i w celu wzmocnienia mięśnia sercowego. Warto spożywać miód nawłociowy w okresie jesienno-zimowym.

Miód mniszkowy:

W stanie ciekłym jest jasnobrązowy, a po krystalizacji ma barwę żółtą. Stosowany jest w chorobach serca, wątroby, dróg żółciowych, nerek, pęcherza i dróg moczowych, dolegliwościach reumatycznych, niedokrwistości oraz schorzeniach żołądka. W połączeniu z pyłkiem kwiatowym może być stosowany w leczeniu prostaty. Bardzo szybko krystalizuje.

Miód spadziowy iglasty:

Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym. Najczęściej stosowany jest w dolegliwościach dróg oddechowych, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Dobrze wpływa na przeziębienia, a także poważniejsze choroby, takie jak zapalenie płuc. Stosowanie tego miodu wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny.

Jeśli nie lubisz skrystalizowanego miodu, to mam dla Ciebie sposób na uzyskanie miodu w stanie ciekłym. Oto co zrobić:

-Przygotuj miskę z ciepłą wodą o temperaturze około 40°C (nie gorętszą, ponieważ miód traci swoje właściwości lecznicze).

-Włóż do miski słoik ze skrystalizowanym miodem. Upewnij się, że nakrętka jest dobrze dokręcona, aby woda nie dostała się do środka słoika.

-Jeśli niektóre kryształki nie rozpuszczą się całkowicie, ponownie wstaw słoik do miski z gorącą wodą.

-Osusz słoik.

-Przechowuj miód w ciepłym miejscu, aby nie skrystalizował się zbyt szybko.


zapraszam na inne strony mojego bloga może dowiesz się coś wartościowego:

Książki warte polecenia dla pszczelarzy

Jak rozpalić podkurzacz?

Jak pozbyć się kreta?

Jaki ul najlepszy dla Twojej gospodarki?

Moja pasieka

Pozdrawiam

Brak komentarzy: